DE STABIJHOUN

 

De Stabijhoun vindt zijn oorsprong in het Friese wouden gebied. De naam Stabijhoun kan afkomen van de woorden: sta mij bij en houn, het Friese woord voor hond. De Stabijhoun is een zeer veelzijdige hond en staat de baas bij in diverse taken. De Stabijhoun werd gebruikt voor de jacht op mollen, ratten en bunzingen, als waakhond en als ongedierteverdelger op het erf en rond het huis en af en toe als jachthond bij de jacht op haar- en veerwild. De Stabijhoun was van oorsprong de hond van de "kleine man", de dagloner, van boeren en kleine pachters. Het is een zeer veelzijdige hond die tegenwoordig vooral als gezelschapshond wordt gehouden.

Ras

De Stabijhoun is een voorstaande jachthond en is verwant met de Drentsche Patrijshond en de Heidewachtel. Het is een krachtige gebouwde hond zonder fors of fijn te zijn. De Stabijhoun is een bonte hond in twee kleuren: zwart/wit en bruin/wit. De vacht is middelmatig lang en sluik aanliggend en over de gehele romp een weerbestendige ondervacht. De voorborst, kraag,broek en staart zijn ruimer behaard. De ideale schofthoogte voor reuen is 53 cm. Voor teven is de schofthoogte 49 cm.

Karakter

De Stabij is vrolijke en slimme gezinshond die je ook in diverse hondensporten tegenkomt.
De Stabijhoun is een echte Fries; hij wil soms even de kat uit de boom kijken, maar daarna heb je een vriend voor het leven. Met zijn gevoelige en tikje eigenzinnige aard is het een hond die geen harde, maar wel een consequente opvoeding nodig heeft. In huis en op het erf is de Stabijhoun een rustige maar waakse hond. In onbekende situaties kan de Stabijhoun in het begin gereserveerd zijn.

Verzorging

De vacht van de Stabijhoun vraagt weinig onderhoud. Tijdens de ruiperiode (tweemaal per jaar) wordt een borstel beurt op prijs gesteld. De beharing op het troffelvormig oor valt niet vanzelf uit en kan eenvoudig worden geplukt.

Gezondheid

De rasverenigingen; Nederlandse Vereniging voor stabij-& Wetterhounen en Vereniging Onze Stabyhoun zijn bezig met de gezondheid van de Stabijhoun. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar Cerebrale Dysfunctie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

Bron: Raad van Beheer.

Rasstandaard volgens het FCI (nr 222)